Blog

Hoe rond je een thuiswerkdag goed af?

20 juni 2024

Een werkdag afronden op kantoor gaat makkelijker dan wanneer je thuis werkt. De fysieke afstand tussen werk en privé maakt het voor onze hersenen duidelijk dat het tijd is voor de overgang. Nu de meeste werkplekken de mogelijkheid geven om een aantal dagen van thuis uit te werken, wordt het moeilijker om die overgang van werk naar privé te maken.
 

Hierbij enkele tips om een dag thuiswerk goed af te ronden: 

Blog - Hoe rond je een thuiswerkdag goed af?

Creëer een afsluitritueel

Beeld je in dat je van je kantoor naar huis gaat - normaal ga je met de auto, fiets, bus of tram. Probeer deze ingebouwde gewoonte te simuleren en te vervangen door een nieuw ritueel. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor een korte wandeling of neem een douche en ruil je werkkledij in voor een andere outfit. Veranderen van ruimte of omgeving en een andere actie ondernemen helpt goed om je werkdag af te sluiten. Door jouw afsluitritueel elke dag te herhalen zullen je hersenen na een tijdje begrijpen dat het tijd is voor jouw privéleven.

Laat die werkmail los na je uren

Voel je druk om werkmails te beantwoorden na de werkuren? Dat is geen goede gewoonte. Laat je werkmail ‘s avonds en in het weekend los als het kan. Het helpt om de meldingen op je telefoon uit te zetten. Hoort het bij je functie om ook buiten de uren beschikbaar te zijn? Beantwoord dan enkel de mails die niet kunnen wachten en check je mailbox niet continu, maar op enkele vaste momenten. Bijna bedtijd? Laat je mails dan even links liggen. Zo leer je deconnecteren en zal je je meer opgeladen voelen voor de volgende dag.

Uit het oog, uit het hart

De beste manier om de overgang van werk naar privé vlot te maken, is door je werk letterlijk uit je zicht te halen. Ruim je werkruimte op aan het einde van je dag en berg je laptop, agenda en nota’s op in een kast. Zo vermijd je dat je buiten de werkuren getriggerd wordt en aan je werk begint te denken.

Accepteer je grenzen

Op sommige dagen lukt het je niet om je vooropgestelde to do-lijstje af te werken. Onverwachte extra taken of andere zaken die je tijd en aandacht vragen zijn onvermijdelijk. Er goed mee omgaan helpt om onnodige stress te voorkomen: geef voorrang aan de meest belangrijke taken en schuif de andere naar de volgende dag. Schrijf de taken neer, zodat je je inwendige to do-lijst kunt loslaten in je vrije tijd.

Heb je nood aan meer begeleiding?

De e-learning topics van BloomUp kunnen helpen om mentaal sterker in je schoenen te staan.